Kurilean Bobtail

 

KURILSK BOBTAIL er en naturrase som har eksistert i isolasjon i lengre periode (minst 100-150 år) på en kjede av øyer som er kjent som Kurils, Russland.  Dette finnes dokumentert fordi russiske militære og forskere har brakt katter med seg hjem. Største særpreg er den korte halen . Den kan se ut som er liten dusk og det er helt umulig å finne to katter som har helt like halestumper.

Den første Kurilian Bobtail ble stilt ut i 1990 og mange utenlandske eksperter bekymret for at disse russiske kattene med korte haler kun var japanese bobtail med tyngre bygning. Forskjellen er at japanese bobtail er en rase skapt av mennesker med liknende hale. Kurilian bobtail har eksistert og formert seg i sitt naturlige miljø uten innblanding fra mennesker gjennom tidene.

Russiske oppdrettere har interessert seg for denne katterasen  og drevet systematisk avl på katter hentet fra Kuril øynene.

Genetikk og avl. Mutasjonen for kort hale er et dominant gen. Når Kurilian blir paret med en normalhalet katt får alle avkommende korte haler eller haler med knekk. Halelengde varierer fra veldig kort til nesten normal lengde med flere bøyer og sammenvokste ledd. Halelengden er stabil i oppdrett. Det er forbudt å pare en Kurilian Bobtail men andre raser! Den korte halen er ikke forårsaket av ett gen, men et komplekst sett gener som trolig er dominant. Det er sannsynlig at kurilsk bobtail var det originale utgangspunktet for mutasjonen av den korte halen hos japanese bobtail. 

Manxens genoppsett er helt forskjellig fra kurilsk bobtail. "Bobtail-genet" har ingen farlige bieffekter slik manxgenet har.

I WCF  ble Kurilian Bobtail offisielt anerkjent i 1995.

I 2004 ble rasen godkjent i novisklasse i FIFe i en korthåret og en langhåret variant . Rasen stilles ut i kat.3 

Rasen ble godkjent i TICA i 2008.

Karakter.Kurilian er en sterk katt med et vilt uttrykk.  Den er mild i gemyttet, glad i kos og elsker å  være sammen med mennesker og andre dyr. Den er omstillingsdyktig og stoler på sine omgivelser. Kurilian er en  smart katt som kan læres opp til enkle triks .

/ Kilde: "Aristokatt" nr.4-2005

Haleformer.

Det er definert noen hovedformer:
Whisk består av 5-10 halevirvler. Lengden er 5-10 cm, eller en tredjedel av normal halelengde. Leddene er avrundet og har noe fleksibilitet ved bevegelse. Leddene kan utgjøre ett eller to tydelige knekk. På en langhåret Kurilian vil halestumpen se busket ut og virke proporsjonell til katten.

Snag- består av for det meste 2-8 halevirvler. Halestumpen er sterk deformert og har liten bevegelighet. Knekkene føles som kuler. Den korteste varianten består av 2-3 stive ledd. En slik hale kan godt bli krøllet og se ut som en liten klump.

Spiral. Dette er den peneste og mest foretrukne halestumpen. Halestumpen består av 3-15 halevirvler som er deformert på en slik måte at de former skarpe vinkler mellom seg. Dette fører til at halen ruller seg opp. Spiralen kan se som en halv smultring eller en fiskekrok. Denne haletypen kan se fin ut på både langhårs / og korthårsvarianter.

Delayed bobtail- er en feil. Haleavslutning kan minne om en spiral eller sikksakk. Den halen er rett og fri for defekter i de første 5-6 leddene, men ender som er en krok med defekte ledd på tuppen. Katter med denne haletypen kan ikke vinne titler på utstillinger men kan likevel brukes i avlsprogram.

Kilde: Tekst -"Aristokatt" nr.4-2005
Bilder- "KurilKot"

 

STANDART /kategori 3/

  HODE med form som trapes, avrundet i konturene, bred ved kinnebeints nivå, litt avrundet i profilen. Godt utvidet bred hake.

Nese er medium lang rett, like bredd, uten bestemt stopp. En svak fordypning fra pannen til bredden.

ØRER medium størrelse, brede ved basen, svakt frembøyd, runde i tuppen. Satt bred fra hverandre. Avstand mellom ørene er lik bredde av et øre

Øyene runde, plassert bred fra hverandre og svakt skråstilte.

KROPP. Kompakt, muskuløs, solid ben struktur, ryggen viser en delikat kurve fra skuldrene til rumpen . Bakføttene er lengre enn framføttene. Potter avrundet.

Hale  satt sammen av en eller flere vinkler eller en annen kombinasjon som kan være fleksibel eller stiv, retningen av vinkler er ikke viktig, synlig lengde på halen (uten pels)  3-8 cm, størrelse og form på halen bør harmonisere med helheten på katten.
feil - halelengde fra 8 cm til 12 cm (katten kan delta på utstillingen)
diskvalifisering - halelengde mer enn 12 cm ( katten kan ikke delta på utstillingen) Se "haleformer "

FARGE: alle med unntak av colorpoints, sjokolade, kanel, fawn, lilla og de samme kombinert med hvit. Alle mengde hvit er tillatt.

Se engelsk variant av FIFè standart her...

 

NYTT fra 2009 . Det er vedtatt på FIFè generalforsamling i 2008 å dele kurilsk bobtail i 4 farge grupper .

Poengskalaen

Total   100 poeng
Hode hode, ører og øyer 20
Kropp kropp og benstruktur 30
Pels struktur og farge 15
Hale   30
Kondisjon   5